nieuws

Vosjes in Engbertsdijksvenen gedood door verboden landbouwgif

Vosjes gedood door verboden landbouwgif
Vosjes gedood door verboden landbouwgif
Het vergif dat in juni in natuurgebied Engbertsdijksvenen bij Sibculo aan zeven vosjes het leven heeft gekost is een landbouwgif dat in Nederland is verboden.Â
Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek van een laboratorium in Lelystad. De politie probeert te achterhalen wie nog over dat vergif beschikt en wil daarom nog niet zeggen om welk vergif het gaat. Sinds juni zijn er geen vergiftigde dieren meer in het natuurgebied gevonden.
In juni werden in het natuurgebied zeven dode vosjes gevonden naast de resten van een vis. De vosjes bleken vergiftigd aas te hebben gegeten. Het onderzoek naar de dader van de vergiftiging loopt nog.

Mogelijk ook das vergiftigd

Mogelijk heeft het gif meer slachtoffers gemaakt. Het lag dicht bij een dassenburcht. Zowel vossen als dassen eten aas; de das is na de vondst van de vosjes niet meer gezien. Om zeker te weten of het dier van het aas heeft gegeten en het hem fataal is geworden, moet de burcht in zijn geheel worden afgegraven. Dat gaat Staatsbosbeheer niet doen. 
De kans bestaat ook volgens boswachter Corbee dat de das zich door de vos heeft laten verdrijven. "Een vos trekt wel eens in een dassenburcht. Ze kunnen er samen wonen, maar de das gaat er dan vaak van tussen omdat die hygiënischer is."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.