nieuws

Bier, massages en klassieke muziek voor keizerlijke Wagyu-koe in Delden

Het koeienras Wagyu is in opmars. Het exclusieve ras wordt sinds een jarenlange stillegging van de vleeshandel  tussen Japan en de EU weer geïmporteerd uit Japan. Maar de dieren lopen ook gewoon in Twente rond.
De familie Nijhof in Delden besloot zeven jaar geleden over te stappen op de Wagyu. Wat begon met twee kalveren is uitgegroeid tot een kudde van 25 dieren. En boer Nijhof heeft zich helemaal verdiept in de zogenoemde keizerlijke koe.

Klassieke muziek, bier en massages

Zo staan de stieren in een ruime stal waar constant klassieke muziek uit de luidsprekers komt. Nijhof masseert elk dier elke dag zo'n vijftien tot twintig minuten. En de laatste maanden voordat een dier naar de slacht gaat wordt het hooi met bier besprenkeld.
''Ze vinden het echt heel lekker'', benadrukt de boer. ''En dat masseren is vooral bedoeld om het vet goed te verdelen. Dat is een heel herkenbaar iets van het Wagyu-vlees. De marmering van het vet moet optimaal zijn. Dat is bij ons nog niet, maar dat is ook bijna niet haalbaar. Maar we zitten wel heel hoog op de ladder'', aldus een trotse Nijhof.

'Beter dan seks'

In Japan wordt het vlees van de Wagyu-runderen voor torenhoge prijzen verkocht. In een restaurant in Hong Kong kost een stukje vlees van nog geen anderhalf ons 150 euro. Volgens De Telegraaf reageerde een Rotterdamse chef van een tweesterrenrestaurant met de opmerking dat het eten van Wagyu-vlees beter is dan seks, nadat hij ervan geproefd had.
Nijhof heeft gelezen over de prijzen die in Japan gehanteerd worden. Zo ver komt het bij hem niet. Maar hij erkent dat een biefstukje van één van zijn dieren wel duurder is dan het gangbare biefstukje. ''Maar dan proef je ook wel iets heel erg lekkers. En het is ook nog eens goed voor je cholesterol. Hartpatiënten hebben er zeker baat bij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.