nieuws

Varkensboeren opgelucht dat varkens niet besmet zijn en niet geruimd worden

De opluchting bij een groot aantal varkensboeren is groot nu blijkt dat hun varkens niet zijn besmet met een antibioticum. Bij een kleine honderd varkensboeren in Overijssel en Gelderland was besmet veevoer terecht gekomen.
De varkenshouderijen die op slot gingen, zijn gisteren weer vrijgegeven. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat er geen varkens zijn besmet met een vervuild antibioticum."Er was enorme opluchting bij de gezinnen", weet Erik Douma van belangenbehartiger LTO. "Je kunt je die onzekerheid wel voorstellen van, zit het er wel in of niet."

Communicatie is leermoment

In een eerste reactie zegt LTO dat de VWA de situatie goed heeft aangepakt. "Het is goed dat het onderzoek op deze manier is gegaan. Iedereen heeft zich ook netjes aan de afspraken en richtlijnen gehouden." Als leermoment noemt Douma de communicatie tussen overheid en de boeren. Zoals het er nu uitziet kunnen de boeren hun schade, hun bedrijven hebben drie weken stil gelegen, verhalen op de leverancier van het veevoer. Vanavond is een informatieavond gepland voor alle gedupeerde boeren.   
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.