nieuws
Fruit telen én eten in Olst
Olst
In deze culinaire aflevering van Heerlijk Overijssel zijn we te gast op het milieuvriendelijke fruitteeltbedrijf van Greet en Anton van Vilsteren in Olst. Van oudsher staat de IJselstreek bekend om zijn fruit. De vruchtbare kleigrond is uiterst geschikt om smaakvol fruit te verbouwen. Ooit kon je naast bijna ieder boerenerf een boomgaard met hoogstamfruitbomen, (appels, kersen, peren en pruimen) aantreffen, waaronder 's zomers de koeien graasden. Nog steeds wordt er fruit geteeld; met dit verschil dat de bomen kleiner zijn met een grote variëteit aan smakelijke nieuwe rassen.
Brasserie Op Duur maakt van de appels van Van Vilsteren appeltaarten. Dat doen ze samen met mensen met een verstandelijk beperking. In de uitzending gaan we ook onbespoten Sallandse eetbare bloemen nuttigen. Volgens kweekster Karen van Huizen worden de bloemen door bakkers gebruikt voor bruidstaarten. Karen kweekt biologisch en past haar soorten continu aan. Ook kweekt ze vergeten kruiden. Verder gaan we praten met imker Paul Docter uit Heerde, lid van de Imkersvereniging Heerde en de huisimker van Van Vilsteren. Wat is het belang van de bij voor de kweker? Met culinair journalist Michiel Bussink uit Deventer gaan we koken met planten die je in veld, bos en in de berm vindt.