nieuws

Inspectie in beroep tegen uitspraak tuchtcollege in zaak Jansen Steur

Inspectie in beroep na veroordeling in zaak Jansen Steur
Inspectie in beroep na veroordeling in zaak Jansen Steur
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat in beroep tegen een recente uitspraak van het medisch tuchtcollege in de zaak Jansen Steur.
De inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg moesten controleren of het ziekenhuis wel goed toezicht houdt op de artsen. Het tuchtcollege oordeelde in juni dat één inspecteur dat heeft nagelaten.

Eerste veroordeling inspecteur

Hij heeft geweten van de verkeerde diagnoses die Jansen Steur in het MST in Enschede stelde en heeft daarnaast de voormalig neuroloog toestemming gegeven zijn werk in Duitsland voort te zetten. De inspecteur kreeg een waarschuwing. Het was de eerste keer in de medische tuchtrechtspraak dat de tuchtrechter een inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg veroordeelde.
Hij moest zich samen met een collega en een hoofdinspecteur verantwoorden voor het medisch tuchtcollege. De klacht tegen de twee anderen werd wel behandeld maar het tuchtcollege vond dat ze geen schuld hadden, omdat ze niet konden weten van de verkeerde diagnoses. Een inspecteur stond te ver van de zaak af, de andere inspecteur was al vroegtijdig niet meer bij de zaak betrokken.

Ook slachtoffers in beroep

De klacht was ingediend door vijf slachtoffers van de oud-neuroloog, die worden bijgestaan door letselschadeadviseur Drost. Zij vinden dat de inspectie had moeten behoeden dat Jansen Steur zo lang door kon gaan met zijn verkeerde diagnoses en daarna in Duitsland zijn werk kon voorzetten. Door de verkeerde diagnoses dachten veel mensen dat ze Alzheimer hadden.
Nu de Inspectie voor de gezondheidszorg in beroep gaat, doen de slachtoffers dat ook. De zaak dient op een nog onbekend moment voor het Centraal Medisch Tuchtcollege in Den Haag.
Jansen Steur zelf werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Daarnaast mag de man zijn beroep van arts niet meer uitoefenen. Ook hij is daartegen in beroep gegaan. Het hoger beroep dient in september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.