nieuws

OM: vrouw uit Enschede heeft Belastingdienst voor miljoen euro opgelicht

Een vrouw uit Enschede zou met het doen van bijna 600 valse belastingaangiften de belastingdienst voor meer dan één miljoen euro hebben opgelicht. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo. Hij eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar, elektronisch toezicht, een werkstraf van 240 uur en een boete van ruim 11.000 euro tegen de vrouw.
De Enschedese zou tussen 2010 en 2012 belastingaangiftes ingevuld hebben voor anderen. De vrouw is geen erkende belastingconsulente, maar genoot volgens de officier van justitie onder leden van de Syrisch Orthodoxe kerk in Enschede een 'zekere reputatie als het ging om het invullen van belastingaangiften'. Bij dat invullen zou het mis gegaan zijn.
Uit onderzoek door de belastingdienst zou zijn gebleken dat de vrouw in alle gevallen niet gemaakte of reeds vergoedde medische kosten declareerde. Ook zou de vrouw onterecht hoge bedragen aan giften aan de kerk ingevuld hebben. De mensen waar ze de belastingaangiftes voor deed, kregen vervolgens belastinggeld terug.

Patroon in groot aantal aangiften in Twente

De zaak kwam aan het rollen toen de belastingdienst een patroon ontdekte in een grote hoeveelheid elektronische aangiften uit Twente. In alle gevallen bleken de aangiften van een aantal IP-adressen verzonden te zijn. Elke computer heeft een eigen uniek IP-adres dat altijd te achterhalen is. De officier van justitie verwijt de vrouw dat ze met een speciaal computerprogramma valse IP-adressen aanmaakte, waarvandaan de belastingaangiften werden ingezonden. Op haar computer werd zo'n programma gevonden.

Met het invullen van de aangiften zou de vrouw zeker 22.000 euro verdiend hebben. Bij een huiszoeking werd ruim 11.000 euro aan contanten in een enveloppe gevonden. De vrouw heeft een uitkering en de uitkerende instantie heeft zich inmiddels bij haar gemeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.