nieuws

ProRail bouwt speciale tunnel voor dassen bij Ommen

Op de plek waar het spoor dwars door een stuk bos gaat op landgoed de Stekkenkamp bij Ommen is een speciale tunnel aangelegd voor dassen. Dit om te voorkomen dat de dieren worden doodgereden door treinen.
In het bos zijn meerdere dassenburchten waar tientallen dassen leven. 's Nachts gaan de dieren op zoek naar voedsel en steken daarbij het spoor over. Daarbij zijn al enkele dassen doodgereden.
Dassen zijn slimme dieren, zo bleek uit een onderzoek op het landgoed waarbij die dieren met een speciale camera werden gevolgd. Ze weten precies wanneer de laatste en de eerste trein langs komt. Maar omdat er 's nachts ook wel eens goederentreinen rijden die de dassen niet hadden verwacht zijn er aanrijdingen gebeurd.
Om dit soort ongelukken te voorkomen is er een speciale tunnelbuis onder het spoor aangelegd. Ook komt er een speciale afrastering waar de dieren niet overheen kunnen. Als ze het spoor over willen, dan moeten ze wel door de tunnel.
Het treinverkeer tussen Ommen en Mariënberg ligt deze week stil vanwege groot onderhoud, dat eens in de dertig jaar gebeurt. Daarbij worden de houten bielzen vervangen door nieuwe exemplaren van beton. Ook wordt er nieuw grind gestort.
Bij het onderhoud bleek dat de oude bielzen nog van goede kwaliteit zijn. ProRail heeft deze bielzen verkocht en van de opbrengst is de aanleg van de dassentunnel betaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.