nieuws

Staatssecretaris: Enschede voldoet niet aan zorgplicht, korting dreigt

'Enschede voldoet niet aan zorgplicht'
'Enschede voldoet niet aan zorgplicht'
Enschede dreigt gekort te worden op de rijksbijdrage voor de sociale werkvoorziening. Dat schrijft het ministerie van Sociale Zaken in een brief aan de gemeente.
Het ministerie constateert dat Enschede vorig jaar werk te weinig mensen aan het werk heeft geholpen via het sociale werkvoorzieningsschap DCW. Dat hadden er 1780 moeten zijn, maar waren er 91 minder. Terwijl er een wachtlijst is van ongeveer 550 mensen.

Nog 91 plekken over

Door 91 plekken niet in te vullen heeft Enschede mensen de mogelijkheid ontzegd om te werken en niet voldaan aan de zorgplicht, aldus de staatssecretaris. Dit jaar zal dat aantal wel gehaald moeten worden, omdat anders de bijdrage voor volgend jaar naar beneden gaat.

Meteen naar regulier werk

Enschede heeft daar kennis van genomen, maar heeft er ook een verklaring voor. Zo zegt de gemeente vier jaar geleden voortvarend aan de slag te zijn gegaan met aanstaande wetswijzigingen die het Rijk maar voor zich uit bleef schuiven.
Dat gaat om onder meer de Participatiewet waarbinnen zo min mogelijk mensen bij de sociale werkvoorziening aan het werk gaan en zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers. Om dat te bevorderen deed Enschede mee aan een proef van het Rijk met loondispensatie; werkgevers mogen een werkgever met een arbeidshandicap minder dan het minimumloon betalen als die ook minder presteert.

Miljoenentekort

Daarnaast is de sociale werkvoorziening nu veel te duur. De DCW is al tot een minimum teruggebracht. Toch heeft Enschede jaarlijks nog een tekort van vijf miljoen euro en dat moet omlaag. Enschede doet dat door aan te sturen op plaatsingen bij reguliere werkgevers en de plaatsingen bij de sociale werkvoorziening te bevriezen.
De gemeente vindt dat ze daarmee haar uiterste best doet om de wachtlijst terug te dringen en wel degelijk voldoet aan de zorgplicht. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.