nieuws

Start seizoen: Hoe staan Twente, PEC, Heracles en Go Ahead ervoor?

De bal gaat weer rollen. De vraag is natuurlijk; hoe gaan de clubs in Overijssel het doen? Kan PEC Zwolle de bekerstunt van vorig jaar herhalen? Hoe gaat het met de verbouwing van het stadion van Heracles? Kunnen de Eagles het goede resultaat van vorig jaar herhalen? En kan FC Twente onder de onder curatelestelling van de KNVB uitkomen? We hebben de populariteit, de financiën en de sportieve ambities van de clubs naast elkaar gezet.
Allereerst de seizoenskaarten. Het is een mooie graadmeter hoe populair een club is. FC Twente heeft veruit de meeste verkocht maar wel honderden minder dan vorig jaar. Het aantal seizoenkaartenhouders stijgt het hardst bij PEC Zwolle. Het zal mede door de successen van de afgelopen jaren komen. Go Ahead Eagles kent ook steeds meer vaste bezoekers. Probleem is alleen de (beperkte) capaciteit van het stadion aan de Vetkampstraat. Er zijn wel meer seizoenskaarten verkocht maar dat gaat ten koste van de losse plekken in de Adelaarshorst. Heracles is volop bezig met de verbouwing. Daarom is het aantal seizoenkaarthouders licht gedaald. De club heeft het idee dat een flink aantal vaste supporters wacht met de aanschaf van een seizoenkaart tot de verbouwing klaar is.

Seizoenskaarten

Voetbalclubs
Seizoen 2013-2014
Seizoen 2014-2015
Verschil
FC Twente 21.150 20.650 -500 PEC Zwolle 7.000 8.000 +1.000 Heracles Almelo 4.700 4.300 -400 Go Ahead Eagles 6.000 6.100 +100
Zonder geld geen spelers, geen groter stadion of andere ambities. FC Twente heeft de begroting ten opzichte van vorig jaar met twee miljoen euro naar beneden bijgesteld. De club staat nog steeds onder curatele van de KNVB en moet voor elke grote uitgave eerst langs de voetbalbond. Bij PEC is de begroting met 1,2 miljoen flink gestegen. De Eagles hebben dit jaar ook iets meer te besteden maar bij Heracles is de begroting gelijk gebleven.

Begrotingen

Voetbalclubs
Seizoen 2013-2014
Seizoen 2014-2015
Verschil
FC Twente 45 miljoen 43 miljoen -2 miljoen PEC Zwolle 9,2 miljoen 10,4 miljoen +1,2 miljoen Heracles Almelo 8,5 miljoen 8,5 miljoen stabiel Go Ahead Eagles 5,7 miljoen 6 miljoen +0,3 miljoen

Sportieve ambities

Dan de sportieve ambities van de clubs. Die van FC Twente is duidelijk, maar de club plaatst ook een kanttekening. Hun ambitie is Europees voetbal halen. De kanttekening is de transfermarkt die op 1 september sluit. "Voor hetzelfde geld raak je op 31 augustus 3 belangrijke spelers kwijt en dan moet je noodgedwongen je ambities weer bijstellen", aldus woordvoerder Richard Peters van FC Twente.
PEC Zwolle speelt voor lijfsbehoud in de eredivisie. Dus een plek bij de eerste vijftien zonder play-offs tegen degradatie te hoeven spelen. Trainer Ron Jans liet weten graag in de bekercompetitie weer hoge ogen te willen gooien. Go Ahead Eagles gaat opnieuw voor lijfsbehoud en daarmee dus plek 15 en voor Heracles Almelo is de doelstelling plek 10.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.