nieuws

LTO wil ingrijpen door overheid vanwege te lage prijzen paprika en tomaat

Tomatenplant
Tomatenplant
Tuinders willen dat de overheid iets doet aan de lage prijzen die ze op dit moment krijgen voor paprika's en tomaten. In kassen in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden worden veel paprika's en tomaten geteeld. LTO en kwekersorganisatie DPA hebben de minister van Economische Zaken gevraagd om in te grijpen.
Het aanbod van paprika's en tomaten is op dit moment groot. Het gevolg is dat kwekers minder dan een euro krijgen voor bijvoorbeeld een kilo paprika's, terwijl de kostprijs veel hoger ligt.

Ehec-crisis

LTO en DPA willen daarom dat het kabinet ingrijpt in de markt. Dat zou gedaan kunnen worden door een groot deel van de tomaten en paprika's op te kopen en te vernietigen.
Een soortgelijke interventie was er ook tijdens de Ehec-crisis. Toen bestond er een vergoeding van 50 procent voor de groente die van de markt werd gehaald.

Ook aardappelprijs is laag

Ook de aardappelprijs is extreem laag voor de tijd van het jaar. Voor 100 kilo aardappelen krijgen boeren nog maar 1,50 euro. Alleen in 2002 werd er nog minder voor 100 kilo betaald: 1,43 euro. Maar voor de aardappel is het ministerie nog niet benaderd om in te grijpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.