nieuws

Grolsch verdubbelt winst in jaar met staking en hogere accijnzen, export gedaald

Staking bij Grolsch
Staking bij Grolsch
Bierbrouwer Grolsch in Enschede heeft een goed jaar achter de rug. De winst verdubbelde zelfs, in een jaar waarin het bedrijf te maken kreeg met stakingen en accijnsverhogingen door de overheid. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Omdat Grolsch onderdeel is van een internationaal beursgenoteerd bedrijf worden jaarcijfers niet actief naar buiten gebracht, maar wel gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De krant heeft de cijfers ingezien. In het boekjaar van 1 april 2013 tot en met 31 maart 2014 steeg de nettowinst naar 22,3 miljoen euro. De omzet steeg maar heel licht.

Marktaandeel naar 13%

In het najaar van 2013 kreeg het bedrijf voor het eerst in 400 jaar te maken met stakingen door het personeel. Ook heeft het bedrijf last van een krimpende biermarkt en hogere accijnzen op alcohol. Dat de winst toch zo fors groeide is te danken aan betere efficiency en de gestegen verkoop van nieuwe speciaalbieren. Het marktaandeel in Nederland steeg naar bijna 13 procent.
Hoewel erg veel energie is gestoken in verkoop in het buitenland, is dat tot nu toe geen succes. Het merk werd geïntroduceerd in Italië en Panama, maar toch daalde de export. Grolsch is blij met de groei van de winst en van het marktaandeel in Nederland, maar zegt dat het, zoals voor veel Nederlandse bedrijven geldt, ook voor Grolsch lastig is om omzetgroei om te zetten in winstgroei.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.