nieuws

LTO: boycot Rusland heeft grote gevolgen voor boeren en tuinders

LTO: boycot Rusland heeft grote gevolgen voor boeren en tuinders
LTO: boycot Rusland heeft grote gevolgen voor boeren en tuinders
Tuinders en boeren in Overijssel vrezen de mogelijke gevolgen van een boycot van landbouwproducten door Rusland. LTO Nederland roept het kabinet op de boeren en tuinders tegemoet te komen. Poetin kondigde vandaag een boycot aan van landbouwproducten uit landen die meedoen aan sancties tegen Rusland.
Volgens LTO zijn de gevolgen van de boycot groot. "Nederland is de op één na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer," stelt LTO. De ondernemersorganisatie vindt daarom dat de overheid boeren en tuinders tegemoet moet komen om de gevolgen van het beleid op te vangen.
Welke sectoren precies getroffen worden, is nog niet duidelijk. Dat komt doordat de definitieve lijst van importverboden- en beperkingen nog niet is bekendgemaakt. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti gaat het om de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie.
LTO waarschuwt dat niet alleen de ondernemers getroffen worden die direct naar Rusland exporteren. Op het moment dat een groot land als Rusland geen afnemer meer is, komt er meer aanbod op de markt in de Europese Unie. De verwachting is dat in het algemeen de prijzen dan gaan dalen.
De totale export van de land- en tuinbouwsector in Nederland bedroeg vorig jaar volgens het CBS 78 miljard euro. Het grootste deel hiervan is de export van groenten en fruit, gevolgd door bloemen en planten. Daarna volgen vlees en zuivel. In totaal gaat er jaarlijks 1,5 miljard euro aan export naar Rusland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.