nieuws

Bewoners Collendoorn bezorgd over dreigende vervuiling zandwinplas

Zandwinplas Collendoorn
Zandwinplas Collendoorn
Bewoners van Collendoorn maken zich zorgen over een dreigende vervuiling in de zandwinplas die bij hun buurtschap ligt. In een brief aan het gemeentebestuur van Hardenberg uiten de inwoners hun zorgen. De brief is ondertekend door 203 inwoners.
De bewoners hoorden in mei dat er mogelijk vervuilde grond gedumpt gaat worden in de zandwinplas. Zonder afdeklaag, waardoor de vervuilde grond zich volgens de bewoners verder zou kunnen verspreiden.

Miljoenen kubieke meters vervuilde grond

Een groepje bezorgde bewoners dook in de zaak en zocht uit dat er mogelijk miljoenen kubieke meters vervuilde grond gestort zou kunnen worden in de zandwinplas. Grond die door vrachtwagens moet worden aangevoerd.
"Dan praat je over 100.000 vrachtwagenbewegingen", zegt fractievoorzitter Kees Slingerland van GroenLinks. Naar aanleiding van de brief uit Collendoorn heeft ook hij vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de mogelijke dump van vervuilde grond in de zandwinplas.

Onafhankelijke commissie van advies

"De bewoners maken zich ernstig zorgen", weet Slingerland. "Ze hebben al te maken met een vuilstort bij de buurtschap die niet helemaal schoon lijkt te zijn en daar komt dit wellicht dus bij." De bewoners zien de bui al hangen. Door een vervuilde zandwinplas dreigt waardedaling van hun onroerend goed.
"Ze dringen onder meer aan op een onafhankelijke commissie van advies en schadeloosstelling", zegt Slingerland. Binnen zes weken denkt Slingerland antwoord te hebben op zijn vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.