nieuws
Zuivel maken in Rouveen
Rouveen
Met Heerlijk Overijssel zijn we vandaag te gast bij de coöperatieve zuivelfabriek 'Rouveen' in het gelijknamige dorp. Rouveen is rijk aan cultuur en traditie maar kent ook op agrarisch gebied een lange zuivelhistorie. Begin vorige eeuw waren er zelfs vijftien kleine boterfabriekjes actief in de gemeente Staphorst. Tot 1987 waren er 4 zuivelcoöperaties. Uit een fusie tussen twee ervan ontstond in dat jaar de Coöperatieve Zuivelfabriek 'Rouveen Kaasspecialiteiten'. Directeur Ben Wevers is een van de gasten in onze uitzending.
In de uitzending volgen we de weg die de melk aflegt vanaf de koe tot het uiteindelijke zuivelproduct. En samen met Danielle de Bruin van de afdeling productontwikkeling bespreken we de verschillende soorten en vormen kazen. Van koeiemelk, geitenmelk, schapenmelk, al dan niet biologisch. Qua smaak worden ongeveer vijftig verschillende soorten kaas gefabriceerd. De streek is ook beroemd om het zogenoemde Staphorster stipwerk, met de hand bedrukte stof. Deze volkskunst, waarbij het bedrukken met kurken stempels en spijkers of spelden gebeurt, wordt tegenwoordig vooral beoefend voor de plaatselijke klederdracht. Onze programmamakers krijgen een workshop. En met boswachter Jos Kloppenburg nemen we een kijkje in de nabij gelegen Boswachterij Staphorst, waar hij een mooi verhaal heeft over het ontstaan van De Zwarte Dennen. Ooit 'woeste grond', tegenwoordig een geliefde recreatieplek.