nieuws

Vlas geoogst op Usseler Es in Enschede

Een spectaculair gezicht is het, de vlasoogst op de Usseler Es in Enschede. Deze week wordt daar 16 hectare vlas geoogst, een terrein ter grootte van ongeveer 32 voetbalvelden.
Het vlas wordt voor het eerst met een speciale machine geoogst die uit Zeeland moet komen. Vorig jaar werd een combine gebruikt maar dat blijkt niet ideaal. Het vlas blijft na het maaien op het land liggen om daar te drogen, waarna het tot rollen wordt gemaakt en van het land wordt gehaald.

Duurzaam project

Het gaat om een project van de stichting de Kracht van Vlas die daarin wordt gesteund door de provincie Overijssel. De stichting wil zo een nieuw duurzaam product op de markt brengen, werkgelegenheid creëren in de agrarische sector en braakliggende terreinen beter benutten. Het vlas van de Usseler Es wordt verwerkt tot olie voor onder meer een schildersbedrijf in Enschede. 
De stichting is in 2011 met het project begonnen. Vorig jaar is er voor het eerst kleinschalig geoogst, dit jaar gaat het om een serieuze oogst. De stichting wil volgend jaar nog meer vlas verbouwen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.