nieuws

'Dopingelftal' Spakenburg stond onder leiding van trainer André Paus uit Weerselo

Trainer André Paus uit Weerselo
Trainer André Paus uit Weerselo
Twee spelers van amateurclub Spakenburg hebben in NRC Handelsblad verklaard dat bij die voetbalclub stelselmatig doping is gebruikt in het seizoen 2011/2012. Het team, dat toen kampioen werd in de Topklasse, stond destijds onder leiding van trainer André Paus uit Weerselo.
Het ging om het middel methylhexanamine, dat sinds 2004 op de lijst staat van verboden middelen. De twee spelers verklaarden dat het bestuur van Spakenburg in 2011 het gebruik van het middel verbood, maar dat het verbod vervolgens werd genegeerd. De Dopingautoriteit heeft de zaak in onderzoek.

CrackV3

Het middel werd onder de naam CrackV3 met water vermengd en aan de spelers aangeboden in bidons. Het kampioenschap werd behaald onder Paus. Hij reageert in de krant: "Ik heb hier helemaal geen commentaar op. Ik wist er niks van af. De krant moet vol, schrijf maar je wil." In de ploeg speelde ook Sargon Gouriye uit Hengelo, die nu speelt bij HHC Hardenberg. Daarna kwam er een nieuwe trainer die een einde maakte aan het gebruik van CrackV3.
Volgens Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek was het bestuur op de hoogte van het verboden middel. Hij geeft aan maatregelen te hebben genomen en de spelers erop aan te hebben gesproken. De voorzitter vond het niet nodig om de KNVB in te lichten.

Gevolgen

Spelers kunnen voor twee jaar worden geschorst na een dopingovertreding en Spakenburg zou de behaalde titel kwijt kunnen raken. Er zijn regelmatig dopingcontroles in het amateurvoetbal, maar in het seizoen 2011/2012 is er bij Spakenburg geen enkele controle geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.