nieuws

Culinair in Balkbrug

In Heerlijk Overijssel zijn we vandaag te gast op wijngoed ‘de Reestlandhoeve’ in Balkbrug, gerund door John en Wilma Huisman. Het echtpaar streeft er naar om Nederlandse biologische wijnen te maken. De druiven worden zoveel mogelijk biologisch en bio-dynamisch geteeld en daar waar nodig zoveel mogelijk met homeopathie behandeld. De Reestlandhoeve heeft met haar wijnen al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen.
Daarnaast gaan we in deze culinaire uitzending op zoek naar het verhaal achter de Windesheimer kloosterkaas. Harry Schonewille van de Smaakspecialist uit Zwolle laat zien hoe zijn kazen rijpen in de oude kloostergangen van Windesheim. Dat moet een bijzondere smaak geven aan de kaas. Verder schuift Joris ten Wolde uit Oldenzaal aan tafel aan. Deze talentvolle kok kookt via zijn bedrijf Qua Koken op locatie, alleen of met een team. 'Ik gebruik de tafel van de mensen zelf, dek hem, kook ter plekke en hou helemaal rekening met de wensen van de eters.' Joris gaat op de locatie 'live' koken. En we maken in een reportage kennis met de jonge Hengelose slager Alexander de Feijter, die vorig jaar tot Landelijke Held van de Smaak werd uitgeroepen. Hij woont samen met zijn ouders in Itterbeck, net over de grens met Duitsland, waar ze het varkensbedrijf de Feijterhof runnen. De talentvolle jonge slager laat zien hoe hij te werk gaat. En we maken een reportage over de bessentuin van Tonny en Erny Lubben in Burcht bij Hardenberg. Daar verbouwen zij blauwe bessen (bosbessen), rode bessen, zwarte bessen, frambozen en bramen. De bessentuin bestaat nu 15 jaar. Tonny en Erny hebben er beiden een betaalde baan naast, want ze kunnen niet leven van de tuin.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.