Paard schopte aanrander van vrouw in Haarle waarschijnlijk als schrikreactie

"Toppaard!" "Dat paard verdient een extra wortel!" "Strakke actie van het paard!" Het zijn reacties die binnenkomen op het nieuws dat een paard een aanrander op de Sallandse Heuvelrug in Haarle op zijn borstkas heeft getrapt.

De verdachte trok zondagmorgen een vrouw van haar paard en randde haar aan. Het paard heeft waarschijnlijk erger voorkomen door de verdachte een schop tegen zijn borstkas te geven. Toch is de reactie van het paard volgens kenners waarschijnlijk geen verdedigingsactie geweest.

Schrikreactie

"Een paard is een kuddedier. In een panieksituatie slaat een paard op de vlucht. Verdedigen is alleen een reactie van een merrie die een veulen wil beschermen, of een hengst die een kudde wil beschermen. De verhouding mens-paard is een andere." Dat zegt paardenarts Arthur Asveld van Dierenkliniek Den Ham. "Bij een hond is dat anders", zegt Asveld. "Die zal eerder z'n baas willen beschermen."

Sjak Laarakkers van Stal Laarakkers in Haarle is het met Asveld eens: "Er is een duidelijke band tussen berijder en paard, maar het is niet waarschijnlijk dat het paard de berijdster wilde beschermen. Een schrikreactie is logischer."

Arthur Asveld voegt nog wel toe dat hij hoopt dat het paard de verdachte goed hard geraakt heeft.

Meer over dit onderwerp:
paard aanranding Haarle Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren