nieuws

'Haaksbergen koopt nieuwe straatveegmachine, Hof van Twente betaalt'

Een straatveegmachine
Een straatveegmachine
De gemeente Haaksbergen lijkt een creatieve manier te hebben gevonden om de aanschaf van een straatveegmachine terug te verdienen. De gemeente Hof van Twente mag op huurbasis gebruik maken van de straatveger, maar moet daar zoveel voor betalen dat de gemeente er beter zelf één kan aanschaffen.
Die conclusie trekt PvdA-raadslid Roel Bergman na wat rekenwerk. De nieuwe straatveger kost Haaksbergen 155.000 euro. Hof van Twente mag over een periode van 6 jaar tegen een bedrag van 31.000 euro per jaar gebruik maken van het apparaat. Dat kost de gemeente dus ruim 180.000 euro. Dat lijkt vooral een goede deal voor de gemeente Haaksbergen.
"Het is zo in ieder geval niet goedkoper dan zelf aanschaffen", zegt Bergman, die vragen aan het college heeft gesteld over de huurconstructie. "Ik wil graag weten wat het financiële voordeel is voor de gemeente", stelt Bergman die erkent dat het er nu wel heel erg op lijkt dat Haaksbergen op kosten van Hof van Twente een nieuwe straatveger aanschaft.

Twente Milieu

Hof van Twente mag volgens de huurovereenkomst 876 uur per jaar gebruik maken van de straatveger. Bergman vraagt zich af of de gemeente Hof van Twente dat apparaat wel zo vaak nodig heeft. "Volgens mij is er een overeenkomst met Twente Milieu met betrekking tot gladheidsbestrijding, maar ook over de inzet van personeel en materieel voor het straatvegen." Bergman wil graag weten of de gemeente naast het werk dat al wordt gedaan door Twente Milieu zelf ook no 876 uur per jaar druk is met straatvegen.

Onderhoudskosten

In een reactie laat een woordvoerster van de gemeente Haaksbergen weten dat er bij de berekening van de huurprijs wel naar meer is gekeken dan alleen de aanschafprijs van de straatveger. "De brandstofkosten, onderhoud en de vervanging van bijvoorbeeld de borstels is daarin meegenomen", reageert de woordvoerster van de gemeente.
Er is ook gekeken naar hoeveel beide gemeenten de straatveger gaan gebruiken. "Hof van Twente heeft meer straten dan Haaksbergen, dus de machine zal vaker daar staan. Voor elke tien dagen dat wij de straatveger nodig hebben, heeft Hof van Twente de machine veertien dagen nodig", legt de woordvoerster van de gemeente uit. "Uiteindelijk besparen beide gemeenten als we het op deze manier doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.