Toename kinkhoest in heel Overijssel, vooral forse stijging in regio Twente

Er is sprake van een toename van kinkhoest in Overijssel. Dat melden twee GGD's in de regio.

De GGD Twente spreekt van een fors hoger aantal meldingen. In 2013 waren er in totaal 175 gevallen, terwijl halverwege 2014 de teller al op 275 staat. De GGD IJsselland ziet nog geen explosieve stijging. Waar er over heel 2013 ruim 100 gevallen waren, zijn er dit jaar 125 meldingen binnengekomen van kinkhoest. Met nog een half jaar te gaan, kan er dus nog een groter verschil ontstaan.

Zeer besmettelijk

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en is een zeer besmettelijke ziekte. Mensen die symptomen vertonen van kinkhoest kunnen tot wel vier weken lang de ziekte overdragen. De ziekte lijkt bij volwassenen vaak op een stevige verkoudheid. Bij hele jonge kinderen die nog niet zijn ingeënt kan het anders uitpakken. Zij kunnen zo benauwd worden dat er een ademstilstand kan optreden.

Er is geen duidelijke oorzaak voor de uitbraak van kinkhoest. "Maar er hoeft maar een basisschool te zijn met een zieke ouder of kind en het breekt uit in het hele dorp", aldus verpleegkundige infectieziektebestrijding Judith Keizers van het GGD Twente.

"Serieus last van de bacterie"

Keizers wil onder de aandacht brengen dat gevaccineerde mensen ook kinkhoest kunnen krijgen en dat het niet alleen een onschuldige hoest is: "Voor volwassenen is kinkhoest alleen maar heel erg vervelend, jonge kinderen en zuigelingen kunnen serieus last krijgen van deze bacterie. Door aandacht te vragen hopen we deze kinderen te beschermen."

Meer over dit onderwerp:
GGD Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren