GGD Twente waarschuwt voor infectie door knaagdieren

De GGD Twente waarschuwt voor infectieziekten die veroorzaakt worden door wilde knaagdieren. De meest voorkomende infecties zijn de ziekte van Weil en het hantavirus. Van het hantavirus zijn dit jaar al tien gevallen in Twente gemeld.

Vorig jaar waren er in Twente drie meldingen. De infectieziektes worden verspreid door wilde knaagdieren zoals muizen en ratten. Door uitwerpselen of een beet van een besmet dier kunnen mensen worden besmet. De virussen worden ook door de lucht verspreid. Doordat mensen de virusdeeltjes inademen kunnen ze ziek worden, maar besmetting van persoon naar persoon vindt niet of nauwelijks plaats.

Niet elk knaagdier

Verpleegkundige infectieziektebestrijding Judith Keizers van de GGD Twente verduidelijkt dat niet elk wild knaagdier het virus aan mensen kan overdragen. "Niet elk wild konijntje heeft het virus bij zich. In Twente hebben we veel rosse woelmuizen, die wel dragers zijn van het hantavirus. Door de goede omgeving en de zachte winter hebben we meer mensen die zich melden met overlast van deze muis."

In IJsselland zijn geen meldingen van het hantavirus. Behalve in Twente zijn er ook meldingen in delen van Brabant en Limburg.

Meer over dit onderwerp:
Twente GGD Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren