nieuws

Meiden uit Rijssen gaan de metaal in, metaalbedrijf maakt meteen damestoilet

Meiden die kiezen voor de opleiding metaaltechniek. Het is zo bijzonder dat metaalbedrijf Hawo uit Rijssen de meiden meteen heeft uitgenodigd voor een rondleiding. Ook wil het bedrijf een opslagruimte verbouwen zodat de dames een apart toilet en een aparte kleedruimte hebben.
Gitte Vruggink en Dewi Pfeiffer uit Rijssen zijn de eerste twee meiden die sinds lange tijd kiezen voor de opleiding metaaltechniek op de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. Het is daar vijftien jaar geleden dat voor het laatst een vrouw die opleiding volgde.
Docent metaaltechniek Wim van de Merwe van Reggesteyn wil er alles aan doen om de meiden ook voor de metaaltechniek te behouden. Dat begon vandaag, een week voordat de opleiding begint. Gitte en Dewi kregen een rondleiding bij metaalbedrijf Hawo in Rijssen, waar de meiden waarschijnlijk tijdens hun praktijkuren aan de slag kunnen.

Geen damestoilet

Directeur Schoenaker van Hawo wil Gitte en Dewi graag aan het werk helpen. Er heeft nog nooit een vrouw in de fabriekshal gewerkt. Er is zelfs geen vrouwentoilet en geen kleedruimte voor dames. Schoenaker wil daarom speciaal voor Dewi en Gitte een opslagruimte verbouwen zodat ze zich afzonderlijk van de mannen kunnen omkleden.
Docent Van de Merwe hoopt dat de komende tijd meer meiden zich aanmelden voor de opleiding metaaltechniek. "Nu Gitte en Dewi hiervoor hebben gekozen vragen eerstejaars leerlingen ook of ze de metaal in mogen. Het balletje moet nu gewoon gaan rollen", aldus Van de Merwe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.