nieuws

Rottige Meenthe wordt onderdeel Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden wordt uitgebreid met Rottige Meenthe
Nationaal Park Weerribben-Wieden wordt uitgebreid met Rottige Meenthe
Het Friese natuurgebied de Rottige Meenthe wordt onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De provincie Overijssel laat in een brief aan Provinciale Staten weten geen bezwaar daarvoor te zien.
Het toevoegen van de Rottige Meenthe aan het Nationaal Park is al jarenlang een nadrukkelijke wens van de gemeente Weststellingwerf en de provincie Friesland. De afgelopen jaren waren zelfs al gronden aangekocht om de verbinding fysiek mogelijk te maken, maar tot nu toe wilde de Overijsselse bestuurders niet meewerken. Ook Staatsbosbeheer pleit al jaren voor samenvoeging.

Grootste natte natuurgebied van Europa

Door de aansluiting ontstaat met ruim elfduizend hectare het grootste natte natuurgebied van Europa. En dat is volgens burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf niet alleen goed voor de planten en dieren in het gebied, maar ook voor het toerisme in de regio omdat de naamsbekendheid van het Nationaal Park waarschijnlijk veel groter wordt.

Toekomst Nationaal Park onzeker

Een kanttekening is nog wel dat de toekomst van het Nationaal Park onzeker is. Zowel Rijk als provincie trekt zich financieel terug. Er wordt alleen nog maar geld gestoken in het beschermen van zeldzame natuur in het gebied. De verantwoordelijkheid om het Nationaal Park in stand te houden ligt binnenkort volledig bij de natuurbeheerders, de betrokken gemeenten en ondernemers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.