nieuws

Werkstraf voor stelen kampioensschaal PEC Zwolle; verdachten in hoger beroep

De politierechter in Almelo heeft drie mannen uit Deventer, Terwolde en Apeldoorn een werkstraf van dertig uur opgelegd voor de diefstal van de kampioensschaal van PEC Zwolle vorig jaar november.
Justitie had dertig uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De verdachten hebben direct na het vonnis aangekondigd dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. De 25-jarige man uit Deventer wordt gezien als de dief van de schaal uit het IJsseldeltastadion in Zwolle. De 51-jarige man uit Terwolde en de 50-jarige man uit Apeldoorn worden gezien als helers omdat ze de schaal bij zich hielden, terwijl ze wisten dat die was gestolen.

Justitie en politierechter zien diefstal niet als grap

De kampioensschaal werd uiteindelijk op 6 december tijdens een live-uitzending van het TV Oost-programma EDNED teruggebracht. Op dat moment was de technisch directeur van PEC Zwolle te gast in het programma.
Justitie en de politierechter oordeelden met de eis en het vonnis dat de diefstal van de schaal niet als een grap wordt gezien. Volgens het Openbaar Ministerie was de sfeer rond de wedstrijd Go Ahead Eagles- PEC Zwolle op 8 december door de diefstal extra beladen waardoor er toen veel extra politie is ingezet.

Pure folklore

De drie Go Ahead Eaglessupporters beriepen zich tijdens de rechtszaak op hun zwijgrecht. Dat deden ze omdat ze geen namen wilden noemen van andere fans die betrokken waren bij het incident. Hun advocaten voerden aan dat het om een grap ging. Volgens hun is het altijd de bedoeling geweest om de schaal terug te geven aan de Zwolse club.
Eén van de advocaten vergeleek het wegnemen van de schaal met grappen en grollen die studentenverenigingen onderling uithalen. "Pure folklore", noemde hij het. De advocaten vroegen voordat de strafzaak begon dan ook aan de rechter om de zaak niet door te laten gaan, maar dat verzoek werd afgewezen.

Almelo neutraal terrein

De Zwolse zaak stond vandaag bewust voor de rechtbank in Almelo. Deze rechtbank staat op neutraal terrein voor de supporters van beide clubs. De drie mannen werden tijdens hun rechtszaak gesteund door een groep van ongeveer dertig supporters uit Deventer.
In en om de rechtbank werd extra politie ingezet, maar op de publieke tribune bleef het rustig. Doordat de drie veroordeelden in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter is de straf niet definitief. Wanneer dat hoger beroep dient is nog niet bekend. De drie waren duidelijk teleurgesteld in het vonnis van de rechter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.