nieuws

Verpleegkundige uit regio Zwolle geschrapt uit BIG-register

Ouderenzorg
Ouderenzorg
Een man uit de regio Zwolle mag zich niet langer verpleegkundige noemen nadat hij ernstig tekortschoot in de zorg van een hoogbejaard echtpaar. Het Centraal Tuchtcollege heeft bepaald dat hij een doorhaling krijgt in het BIG-register. Dat meldt het blad Nursing.
Eerder had het Regionaal Tuchtcollege al bepaald dat de verpleegkundige een doorhaling zou krijgen in het BIG-register. Het Centraal Tuchtcollege sluit zich aan bij die beslissen.
De verpleegkundige werkte als zzp'er in de zorg en was op het moment dat er een melding over hem gedaan werd verantwoordelijk voor de zorg van een hoogbejaard echtpaar. De vrouw was aan bed gekluisterd en volledig afhankelijk van verpleging en verzorging, de man dementerend.

Man had privéproblemen

Een aantal jaren eerder had de verpleegkundige een ernstig ongeluk gehad tijdens zijn werk in een tbs-instelling. Hij had daarbij zijn hand verbrijzeld en kampte nog altijd met lichamelijke en psychische gevolgen van dat ongeluk. Naar eigen zeggen was hij sindsdien een ander mens geworden en sneller agressief.
Na het ongeluk ging hij snel weer aan het werk, na enige omzwervingen begon hij als zzp'er in de zorg. Maar dat verliep niet vlekkeloos. De man raakte in de financiële problemen en zijn relatie ging uit. Hij bleef werken maar de situatie groeide hem boven het hoofd en escaleerde in 2012.

Het werd hem teveel

Tijdens een 72-uurs dienst zou het de man allemaal teveel geworden zijn. Bij het verschonen van de vrouw maakte hij een fout met een katheter, vervolgens schakelde hij niet een arts in. Hij zou onder meer geschreeuwd hebben, huisraad vernield hebben en hij verliet tegen de zorgafspraak in het huis om een boodschap te doen in een coffeeshop.
Volgens het college valt het de verpleegkundige te verwijten dat hij niet op tijd gestopt is met werken, terwijl het niet goed met hem ging. Hij heeft het echtpaar in een benarde en beangstigende positie gebracht, terwijl zij van hem afhankelijk waren en niet weg konden uit de situatie. Ook oordeelt het college dat de man de beroepscode en wet BIG fors heeft overschreden. 

Niet langer verpleegkundige

Daarom wordt de man doorgehaald in het BIG-register. Dat betekent dat hij zich niet langer verpleegkundige mag noemen en het beroep dus ook niet meer onder die titel mag uitoefenen. Doet hij dat toch, dan is hij strafbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.