Sport

Ontketende Sifan Hassan schrijft geschiedenis met wereldrecord op FBK Games

Tijdens de veertigste editie van de FBK Games heeft Sifan Hassan een uitzonderlijk wereldrecord gelopen. Het Nederlandse fenomeen, die al eens op de 1.500 meter een wereldrecord liep, snelde in Hengelo op de 10.000 meter naar een razendsnelle tijd van 29.06,84.
Het oude wereldrecord op de 10.000 meter stond op naam van Almaz Ayana. De Ethiopische hardloopster liep tijdens de Olympische Spelen in Rio 29.17,45. Hassan is de eerste vrouw ooit die een wereldrecord op haar naam schrijft bij de FBK Games. Bij de mannen gingen de Ethiopische kampioenen Kenenisa Bekele en Haile Gebrselassie haar voor. Laatstgenoemde wist maar liefst vier keer een wereldrecord uit de boeken te lopen in Hengelo.
Sifan Hassan verpulvert wereldrecord
Sifan Hassan verpulvert wereldrecord © Orange Pictures

Paarse ledlampjes

Hassan profiteerde slechts zes rondjes van een gangmaker. Daarna nam ze zelf het tempo over en begon ze aan 19 eenzame ronden in het FBK stadion. Haar tempo stokte geen moment. Paarse ledlampjes die opflikkerden op de rand van de binnenbaan, begeleidden haar, zodat ze wist dat ze op recordschema liep. Hassan had aan het einde zelfs nog de energie voor een flitsende slotronde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.