nieuws

EU stelt 125 miljoen beschikbaar voor tuinders na boycot Rusland

De Europese Commissie stelt 125 miljoen euro beschikbaar om tuinders te steunen die getroffen worden door de Russische boycot van groenten en fruit.
Verschillende land- en tuinbouwproducenten kunnen via hun brancheorganisatie een beroep doen op het geld. Kwekers en boeren, onder meer in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden, hebben de keuze om producten gratis uit te delen, om producten door te draaien of om onrijpe producten alvast te oogsten.
Doel is om minder tomaten, komkommers, paprika's, appels en andere bederfelijke tuinbouwproducten op de markt te brengen om te voorkomen dat de prijzen nog verder dalen.

Marktverstoring

De Europese Commissie kan dit soort maatregelen nemen als er sprake is van een 'acute marktverstoring' zoals nu het geval is door de Russische boycot. In totaal heeft de Europese Commissie 400 miljoen euro klaarstaan voor dit soort situaties. Tot eind november kan er nu een beroep worden gedaan op 125 miljoen euro.
Hoe dat geld wordt verdeeld over de verschillende landen en producenten is afhankelijk van de voorstellen die ze vanaf nu kunnen indienen in Brussel. Of er meer of andere maatregelen nodig zijn, bespreken de Europese landbouwministers op 5 september.

Goed nieuws

De toezegging vanuit Brussel is volgens paprikateler Wilbert van den Bosch uit IJsselmuiden goed nieuws. De teler heeft bijna 27 voetbalvelden vol paprika's. Door de boycot is z'n omzet gehalveerd en loopt hij duizenden euro's per week mis.
Hoe de regeling er precies uit gaat zien, weet hij nog niet. Volgens Van den Bosch moet de boycot geen maanden gaan duren. Dat zou voor een aantal bedrijven de nekslag kunnen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.