nieuws

Nationaal Parken Overijssel moeten groter om te kunnen overleven

De Nationale Parken in Overijssel moeten uitbreiden. Dat is het opvallende advies van een transitieteam dat de afgelopen maanden onderzoek heeft gedaan naar de toekomst van de Nationale Parken.
De hoop is dat de parken op die manier kunnen openblijven voor publiek. Het voortbestaan van parken zoals de Weerribben-Wieden loopt gevaar, omdat het Rijk en de provincie zich financieel steeds meer terugtrekken. Er is alleen nog geld beschikbaar voor het beschermen van de bijzondere natuur. Gevolg is dat organisaties als Staatsbosbeheer steeds vaker voorzieningen moeten weghalen, zoals picknicktafels, aanlegsteigers en informatieborden. Ook zijn er zorgen over het onderhoud van fiets- en wandelpaden.

Toeristische dorpen aansluiten bij het Nationaal Park

Het advies om de Nationale Parken groter te maken geldt vooral voor de Weerribben-Wieden. Aan de noordkant van het gebied kan de Rottige Meente worden toegevoegd. De provincie heeft inmiddels al laten weten dat het licht daarvoor op groen staat. Aan de zuidkant zouden de gebieden Oldematen en Staphorsterveld kunnen worden aangesloten. Ook toeristische dorpen als Giethoorn, Blokzijl en Vollenhove zouden onderdeel moeten worden van het Nationaal Park. Op die manier kun je het gebied makkelijker op de kaart zetten en meer mensen trekken. Met de extra inkomsten zouden recreatieve voorzieningen in stand kunnen worden gehouden en verbeterd kunnen worden.
Voor Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug luidt het advies om meer samen te werken met Avonturenpark Hellendoorn. Daar komen doorgaans dagjesmensen op af, maar die zouden wellicht ook best in het gebied willen overnachten en erop uit willen trekken in het natuurgebied.

Gemeenten aan zet

Het advies van het transitieteam wordt waarschijnlijk volgende week door de provinciale politiek besproken. Interessanter lijkt hoe de gemeenten reageren, omdat die nadrukkelijk de opdracht krijgen om aan de slag te gaan met het advies.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.