nieuws

Vrouw uit Enschede veroordeeld voor grootschalige oplichting belastingdienst

Vrouw uit Enschede veroordeeld voor grootschalige oplichting Belastingdienst
Vrouw uit Enschede veroordeeld voor grootschalige oplichting Belastingdienst
Een vrouw uit Enschede is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar voor het het oplichten van de belastingdienst.
In 2010 en 2011 vulde de vrouw ongeveer 600 aangiften inkomstenbelasting in en gaf daarin onjuiste bedragen aan zorgkosten en giften aan. De benadeling voor de Nederlandse staat wordt geschat op een bedrag dat ligt tussen de 250.000 en 500.000 euro.

Geen belastingconsulente

De vrouw vulde de belastingpapieren voor leden van de Syrisch Orthodoxe kerk in Enschede. Bij die aangiften voerde ze vaak te hoge bedragen in, bijvoorbeeld aan zorgkosten. In sommige gevallen werden kosten opgegeven die helemaal niet gemaakt werden.
Ondanks dat de vrouw geen belastingconsulente was, liet ze ze zich wel betalen voor het invullen van de gegevens. Haar klanten kregen dankzij de verkeerde aangiftes belastinggeld terug. Maar dat geld wil de Belastingdienst nu terughebben.

Bewuste fraude

Volgens de rechtbank vulde de vrouw de aangiften bewust frauduleus in. Dat deed ze erg slim, ze maakte gebruik van valse internetadressen. Daardoor waren de elektronische aangiften niet aan haar te koppelen. De belastingdienst kreeg argwaan toen er een grote hoeveelheid aangiften via die valse internetadressen binnen kwamen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.