nieuws

Aantal hongerstakers in Enschede geeft het op, actie gaat door

Aantal hongerstakers geslonken
Aantal hongerstakers geslonken
Het aantal hongerstakers op het Stationsplein in Enschede is geslonken. Ze startten afgelopen vrijdag met dertig christenen. Daar zijn er nu nog zo'n twintig van over.
Onder de gestopte hongerstakers is ook de woordvoerder George Hanna. Hij heeft het gisteravond moeten opgeven, omdat hij naar eigen zeggen erg moe was. Maar ook had hij verplichtingen in Engeland. Daarnaast is een aantal studenten hun hongerstaking gestopt, omdat de introductie en studie begint. Volgens een woordvoerder was al aan het begin duidelijk dat niet iedereen een hele week tijd had. Het is allemaal in drie dagen geregeld, dan kan niet iedereen ruimte in agenda schoonvegen, aldus een woordvoerder.

"Sprake van genocide"

Hanna en 29 anderen stopten afgelopen vrijdag om 12 uur voor een week met eten. Ze willen zo de Nederlandse regering bewegen om actie te ondernemen tegen IS in Irak. Die verjaagt duizenden Yezidi's en christelijke bevolkingsgroepen als die zich niet willen bekeren tot de islam. Volgens de hongerstakers is sprake van genocide en moet Nederland zich daar tegen uitspreken en er, al dan niet in Europees verband, tegen optreden.
De hongerstakers vertegenwoordigen elf organisaties die begaan zijn met het lot van de verdreven en bedreigde bevolkingsgroepen in Irak. Ze verblijven in een legertent op het Stationsplein in Enschede zonder eten en drinken om zo mee te maken wat de verdreven mensen in Irak meemaken. De hongerstakers zijn gisteren bezocht door de Tweede Kamerleden Malik Azmani van de VVD en Keklik Yücel van de PvdA.

Mogelijk bezoek van minister Timmermans

Vandaag bezoekt buitenlandwoordvoerder Servaas van de PvdA in de Tweede Kamer het hongerstakingskamp. "Een belangrijke gast omdat hij hier in de Kamer iets over in de melk te brokkelen heeft," aldus woordvoerder Schukkink.
Schukkink is benieuwd of minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ingaat op de uitnodiging om het kamp te bezoeken. Timmermans is vandaag in Diepenheim voor een kabinetsoverleg en is door Kamerleden gewezen op de actie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.