nieuws

Steenwijkerland boos op provincie over Nationaal Park

De gemeente Steenwijkerland is boos op de provincie. Vanaf 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor het in standhouden van de Nationale Parken en trekken Rijk en provincie zich verder terug. Steenwijkerland vindt dat onaanvaardbaar.
De provincie blijft zich nog wel inzetten om de kwetsbare natuur in de Nationale Parken te beschermen, maar het onderhoud van voorzieningen komt op het bordje te liggen van het gebied zelf. Gemeenten moeten samen met natuurbeheerders en ondernemers zorgen dat daarvoor genoeg geld in het laatje komt.

"Samen de schouders eronder"

Burgemeester Marja van der Tas zegt daar niet onwelwillend tegenover te staan, maar de andere overheden maken zich er nu wel heel makkelijk van af.
Van der Tas wil meer tijd om samen met burgers, ondernemers en betrokkenen plannen te maken. Daarnaast vindt de burgemeester dat een Nationaal Park als De Weerribben-Wieden er niet alleen is voor de inwoners van Steenwijkerland, maar een nationaal en zelfs internationaal belang dient. "Daar moet je samen trots op zijn, maar ook samen de schouders onder zetten", aldus Van der Tas.

Binnenkort debat over toekomst

De burgemeester verwacht dan ook na 1 januari op z'n minst de inzet van personeel van de provincie voor het Nationaal Park. Waarschijnlijk voert de provinciale politiek volgende week een debat over de toekomst van de Nationale Parken in Overijssel. De gemeente Steenwijkerland wil daar een duidelijk signaal afgeven en hoopt dat de leden van Provinciale Staten op andere gedachten te brengen.
In een reactie laat gedeputeerde Hester Maij weten dat vanuit de provincie nog steeds 4 miljoen euro per jaar in Nationaal Park De Weerribben-Wieden wordt gestoken. Daarnaast is al drie jaar bekend dat de provincie de regierol op het gebied van bijvoorbeeld toerisme bij de gemeenten gaat neerleggen. Verder laat Maij weten dat als de gemeenten met een goed plan komen, de provincie bereid is om verder samen te werken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.