nieuws

'Stadsverbod moeder in Enschede belangrijk voor wet toezicht na tbs'

Eerdere protestactie tegen terugkeer tbs-moeder bij rechtbank Almelo
Eerdere protestactie tegen terugkeer tbs-moeder bij rechtbank Almelo
Het stadsverbod dat is opgelegd aan een tbs-moeder uit Enschede, is van invloed op toezicht na een tbs-behandeling. "Het is bijzonder interessant voor politiek Den Haag." Dat zegt burgemeester Den Oudsten van Enschede.
Landelijk wordt gewerkt aan de wet op het verlengd toezicht na een tbs-behandeling. "Er is altijd rekening gehouden met de dader die eenmaal uitbehandeld overal moet kunnen resocialiseren. Maar waarom niet in het hele land, met uitzondering van in dit geval Enschede", aldus Den Oudsten. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft in de afgelopen periode geregeld contact gezocht met Den Oudsten over deze zaak.
De rechter in Assen besloot vandaag dat een moeder na haar tbs-behandeling niet meer in Enschede mag komen tot haar 15-jarige dochter Lisa meerderjarig is. De moeder heeft vijf jaar geleden geprobeerd om haar zoon, dochter en zichzelf om te brengen met een cocktail van alcohol en pillen, maar dat mislukte. Ze werd veroordeeld tot een celstraf en tbs, haar zoon Mitchell maakte later zelf een eind aan zijn leven. Vader Harald en dochter Lisa wisten met succes via de rechter te voorkomen dat de vrouw na haar ontslag uit de tbs-kliniek weer naar Enschede zou terugkeren.

Onvoldoende wettelijke middelen beschikbaar

Den Oudsten heeft zich daar persoonlijk voor ingezet. De wettelijke middelen die hij tot zijn beschikking had bleken onvoldoende waardoor de rechter zich erover moest uitspreken. Hij vindt echter dat hij als burgemeester in deze kwestie ook een rol heeft: "Ik vond dat voor Lisa noodzakelijk. Ze moet in een situatie terechtkomen waarin ze zich ongestoord verder kan ontwikkelen en niet altijd over haar schouder hoeft te kijken." Voor Den Oudsten is de uitspraak van de rechter daarom goed nieuws. "Na alle ellende die over dit gezin is gekomen, hoop ik dat er nu rust komt."
De inzet van de burgemeester van Enschede voor een stads- of gebiedsverbod na een tbs-behandeling heeft naar zijn zeggen niks te maken met zijn opvattingen over de effectiviteit van tbs. "Het is nooit met honderd procent zekerheid te zeggen dat iemand niet weer de fout ingaat, maar op zich is het een redelijk systeem. Er zijn landen waar hiervoor niks geregeld is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.