Bouw boomkikkerreservaat in Enschede deze week van start

De eerste schop voor het nieuwe boomkikkerreservaat in Enschede gaat vrijdag de grond in. Het boomkikkerreservaat moet voorkomen dat de boomkikker uitsterft in Twente.

Het reservaat is het eerste project van Landschap Overijssel dat tot stand is gekomen door een crowdfundingcampagne. Ruim 180 mensen investeerden bij elkaar ruim 7.700 euro, de overheid verhoogde dit bedrag met 5.000 euro. Het reservaat komt tussen het Aamsveen en het Witteveen in Enschede te liggen, vlakbij de grens met Duitsland.

Afhankelijk van kleinschalig landschap

Het reservaat moet een ideaal voortplantingsgebied voor boomkikkers worden. Het dier is voor zijn voortbestaan afhankelijk van een kleinschalig landschap, met voldoende houtwallen en ondiepe poelen. Van oudsher een typisch Twents landschap, maar het komt steeds minder voor.

In Enschede leeft nog één van de belangrijkste populaties boomkikkers van Nederland. Volgens de natuurorganisatie is de Enschedese boomkikker de afgelopen jaren zo hard in aantal achteruit gegaan, dat als er niets gebeurt, hij hier over tien jaar helemaal verdwenen is.

Deel dit artikel:

Reageren