nieuws

Uitstel van honderden ontslagen in thuiszorg Steenwijkerland

Een van de vorige protesten van de thuiszorgmedewerkers
Een van de vorige protesten van de thuiszorgmedewerkers
De gemeente Steenwijkerland gaat de nieuwe manier om thuiszorg te regelen in de gemeente niet op 1 januari invoeren, maar op 1 maart 2015. Daardoor worden de ontslagen die het gevolg van de nieuwe regeling zijn, ook met twee maanden uitgesteld.
De gemeente stelt het invoeren van het nieuwe systeem uit op verzoek van de Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Thuiszorgmedewerkers in Steenwijkerland èn in Urk en de Noordoostpolder protesteren al langer tegen de plannen.

Meer tijd voor voorbereiding

In totaal worden in de drie gemeenten ruim 360 thuiszorgmedewerkers ontslagen. Die kunnen zich via het nieuwe systeem aanmelden als zzp-er bij een bemiddelingsbureau, waarna het bureau cliënten voor ze gaat zoeken.
Zorggroep Oude en Nieuw Land had om het uitstel gevraagd aan de gemeente om de thuiszorgmedewerkers meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe manier van werken. De gemeenteraad van Steenwijkerland moet nog wel de goedkeuring geven aan het uitstel van de invoering van het bemiddelingsbureau.

Vakbond CNV: 'Zoethoudertje'

Voor bemiddeling via het bureau is geen indicatie van de gemeente nodig. Inwoners betalen de hulp rechtstreeks in plaats van via een eigen bijdrage. Als blijkt dat mensen een beperking hebben èn de hulp niet kunnen betalen, kunnen zij een beroep doen op de compensatieregeling.
Bij Omroep Flevoland liet de vakbond CNV weten dat het uitstel wordt gezien als een 'zoethoudertje', de vakbond dreigt met hardere acties.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.