nieuws

Onderzoek naar gebruik chroom-6 bij NAVO-depot in Vriezenveen in herfst klaar

Het onderzoek naar de blootstelling van defensiepersoneel op het NAVO-depot in Vriezenveen aan een zeer kankerverwekkende stof zal nog enkele maanden duren. Minister Hennis van Defensie wil dat het onderzoek 'volledig en zorgvuldig' gebeurt. Dat meldt de NOS.
"Dat kost tijd", zei de minister vlak voor het begin van de ministerraad tegen een verslaggever van de NOS. Ze denkt dat het onderzoek in het vierde kwartaal van dit jaar klaar is.

"Ze had op zijn minst het gifgebruik kunnen erkennen"

Letselschade-experts Bedaux en Drost wilden binnen twee weken duidelijkheid van Defensie over het gebruik van zwaar kankerverwekkende verf. Zij vertegenwoordigen tientallen oud-werknemers die kampen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker of een auto-immuunziekte.
"Dit duurt veel te lang", vindt Drost. "Er is al zoveel bekend en duidelijk over wat er is gebeurd. Ik snap dat ze nader onderzoek wil doen, maar ze had op zijn minst het gifgebruik kunnen erkennen. Dat is wel het minste wat je kunt doen richting de oud-medewerkers." Drost zei gisteren naar de rechter te stappen als de minister niet binnen twee weken met duidelijkheid kwam. Daar beraadt hij zich nog over. Maandag of dinsdag neemt hij daar een beslissing over. Drost stelde het ultimatum aan de minister omdat hij een aantal termaal-zieke oud-medewerkers van defensie vertegenwoordigt.

Giftige stof chroom-6

De medewerkers hebben allemaal gewerkt in een NAVO-depot in Vriezenveen, dat tot 2003 gebruikt werd door de Amerikanen. In het depot werd voor het opknappen van oorlogsmateriaal verf gebruikt met de giftige stof chroom-6.
Uit meetrapporten blijkt ook dat op de werkplaatsen te hoge concentraties van deze kankerverwekkende stof zijn gemeten. De ex-medewerkers willen het ministerie aansprakelijk stellen en eisen een schadevergoeding.
Bekijk ook het dossier 'Gifverf bij Defensie'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.