nieuws

Faillissement aangevraagd voor overgebleven bv's autobedrijf Koops Furness

Cosmo Trucks is onderdeel van Koops Furness
Cosmo Trucks is onderdeel van Koops Furness
Ook voor bedrijfsonderdelen van autodealerbedrijf Koops Furness die nog niet door de rechter failliet waren verklaard, is vrijdag door de bewindvoerders faillissement aangevraagd. Dat hebben de bewindvoerders Alice van der Schee en Rob Boers vrijdag bekendgemaakt.
Volgens de bewindvoerders was er onvoldoende geld beschikbaar om de lopende financiële verplichtingen, waaronder de lonen van werknemers, te voldoen. De bewindvoerders zijn met meerdere gegadigden in gesprek om de bedrijfsactiviteiten van het concern zo snel mogelijk door 'één of meerdere partijen' te laten voortzetten.
"Het faillissement van het concern heeft tot gevolg dat het personeel op zeer korte termijn wordt ontslagen. Door de faillietverklaring zal de loongarantieregeling in werking treden'', aldus de bewindvoerders. Een groot deel van de werknemers werd gisteren al het ontslag aangezegd. Koops Furness heeft circa 1000 mensen in dienst.
De salarisbetalingen worden volgens de bewindvoerders voorlopig overgenomen door uitkeringsinstantie UWV. "Zodra er duidelijkheid ontstaat over de voortzetting van de bedrijfsactiviteiten zullen de curatoren (thans de bewindvoerders) daarover informatie verschaffen", aldus de verklaring van de bewindvoerders.
Koops Furness heeft in Nederland ongeveer 70 verkoop- en servicepunten, waaronder 30 Fiat-vestigingen. Ook voert het bedrijf uit Zwolle onder meer de merken Alfa Romeo, Ford, Kia, Land Rover en Mitsubishi en is het eigenaar van truckbedrijven, lease- en schadebedrijven.

9000 euro winst

Koops Furness is na Pouw het tweede grote autodealerbedrijf dat dit jaar omvalt, onder meer door teruglopende autoverkopen in Nederland. Ook in de werkplaatsen zien autobedrijven de inkomsten teruglopen, vooral omdat de jongste generatie auto's minder vaak onderhoud nodig hebben. Volgens het laatste verschenen jaarverslag van Koops Furness uit 2012, daalde de omzet in dat jaar van 516 miljoen euro in 2011 tot 463 miljoen euro. De nettowinst kelderde van 2,7 miljoen tot een schamele 9000 euro. Grote dealerbedrijven lieten eerder deze week weten interesse te hebben om Koops of delen van het bedrijf over te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.