nieuws

Overijssel overweegt hard in te grijpen op natuurterreinen

De provincie overweegt om in te grijpen op de terreinen van natuurorganisaties, wanneer ze niet meewerken om het aantal ganzen terug te brengen. Dat staat in een plan van aanpak dat woensdag door de provinciale politiek besproken wordt.
De alsmaar groeiende populatie ganzen veroorzaakt veel schade bij boeren. Het afgelopen jaar werd in Overijssel bijna 700.000 euro schade uitgekeerd. Dat is enkele tonnen meer dan tien jaar geleden. Boeren eisen dan ook dat het aantal ganzen drastisch wordt verminderd.

Natuurorganisaties eisen winterrust

Organisaties als Natuurmonumenten willen alleen meewerken aan bestrijding als de ganzen in de winter met rust worden gelaten, zoals ook in veel andere provincies gebeurt. Volgens de natuurorganisaties wordt de schade namelijk vooral veroorzaakt door de zomerganzen. De provincie wil alleen geen winterrust in Overijssel invoeren.
Nu de natuurorganisaties weigeren mee te werken aan de ganzenbestrijding, dreigt de provincie gebruik te maken van een wetsartikel waarbij natuurorganisaties gedwongen kunnen worden toegang te verlenen op hun terreinen. Volgens Bart de Haan van Natuurmonumenten zou zo'n actie verdere samenwerking met de provincie in gevaar brengen. Hij gaat ervan uit dat alle partijen er in goed overleg met elkaar uitkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.