nieuws

Een vergeten meesterwerk in de tuin van de Grote Kerk in Staphorst

De klok ligt in de tuin van de Grote Kerk
De klok ligt in de tuin van de Grote Kerk
Elke dag passeren honderden mensen. Niemand weet dat ze langs één van de oudste objecten uit de gemeente Staphorst rijden of lopen. In de tuin van de Grote Kerk staat al 54 jaar een bronzen kerkklok. Het is er niet zomaar eentje. Nee, deze is gemaakt in 1512 door meestergieter Geert van Wou uit Kampen. Een vergeten meesterwerk.
"In het jaar des heils 1512 is er tere van de Heilige Maagd Maria en ook van de Heilige Nicolaas deze klok gegoten door Geert van Wou en Johan Schoneborch". Het staat in sierlijk Latijn op het brons. Kampenaar Geert van Wou (1450-1527) was de allerbeste klokkengieter die Europa ooit kende.

Duitsers roofden de klok

De klok, eigendom van de burgerlijke gemeente, staat op de grond omdat de 1000 kilo zware gigant kapot is. De Duitsers roofden in de Tweede Wereldoorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren van de hervormde kerk. Eentje stamde uit 1417, de andere goot Van Wou in 1512. Deze laatste kwam terug, waar wel met een scheur. Een las bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad open. Sinds 1960 staat de klok in de tuin.

Restauratie is kostbaar

Volgens Steenwijker Jan Kuipers, expert op het gebied van klokken en torenuurwerken, zou de klok gerestaureerd kunnen worden. Het is prijzig maar de bronzen gigant klinkt dan weer zoals Van Wou het vijf eeuwen geleden bedoelde. Dat hij al 54 jaar in weer en wind staat, maakt niks uit.
In 1512 maakte meestergieter Van Wou de klok voor de voorloper van de huidige Grote Kerk. Deze stond bij ‘Kerkenbos’, ten noordwesten van het dorp. In een losse klokkenstoel hingen twee klokken: de klok uit 1512 én een klok, gemaakt door aan anonieme gieter in 1417. Deze laatste werd ook geroofd door de Duitsers en kwam niet terug.

Grootste dorpskerk van het land

In de toren hangen nu twee replica’s. De huidige kerk stamt uit 1752 en is een aantal keren vergroot. De Staphorster Grote Kerk is de grootste dorpskerk van Nederland. Er kunnen 2300 mensen in. Het oudste gebouw van de gemeente Staphorst is de hervormde kerk van Rouveen. Die stamt uit 1641. De klok gaat hier dus nog 129 jaar overheen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.