nieuws

Reünie voor figuranten film 'A Bridge too Far' van overleden Richard Attenborough

Opname A Bridge too Far in Deventer
Opname A Bridge too Far in Deventer
De zondag overleden regisseur Richard Attenborough was onlosmakelijk verbonden met Deventer. Daar nam hij het grootste deel op van de tot dan toe duurste film ooit: 'A Bridge too Far'. Volgende maand is er een reünie voor figuranten in de film.
De opnames waren in de zomer van 1976. Deventenaar Jos Paardekooper kan het zich nog goed herinneren: "De stad stond een paar dagen lang helemaal op de kop. Er werden zelfs speciale huizen gebouwd bij de brug en je kon zomaar een beroemde acteur tegen het lijf lopen."

Eten naast beroemde acteur

Jos Paardekooper gaf op dat moment les en herinnert zich dat de acteurs aten in de kantine van zijn school: "Dan zat je zo ineens naast de beroemde acteur Ryan O'Neal te eten. Heel bijzonder." Regisseur Richard Attenborough heeft hij in die tijd nooit ontmoet.
De film gaat over de mislukte Slag om Arnhem tijdens de operatie Market Garden. De opnames waren bij de IJsselbrug in Deventer, omdat de omgeving van de brug waar het eigenlijk om ging, de Rijnbrug in Arnhem, in de oorlog kapot was gebombardeerd en daarna opnieuw was opgebouwd.

Reünie voor figuranten

In september wordt uitgebreid stilgestaan bij operatie Market Garden, dan precies zeventig jaar geleden. Speciaal voor die herdenking is er dit jaar voor het eerst ook veel aandacht voor de film, met een reünie voor figuranten voor de film op zondag 28 september bij filmtheater Lux in Nijmegen.
Honderden Nederlandse middelbare scholieren hebben in de film een rolletje gespeeld als burger of soldaat. Sommige middelbare scholen gaven zelfs verlof om mee te kunnen doen. Op de reünie komen tal van wetenswaardigheden aan de orde. Er is ook een expositie van filmmateriaal.

Filmpje van het maken van de film

RTV Oost komt graag in contact met figuranten uit de film die naar de reünie gaan. Mail daarvoor naar nieuws@rtvoost.nl
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.