nieuws

Bovag: dit jaar miljoenen liters brandstof minder verkocht door accijnsverhoging

Miljoenen liters minder brandstof verkocht aldus Bovag
Miljoenen liters minder brandstof verkocht aldus Bovag
Er is in de eerste zes maanden van dit jaar 200 miljoen liter diesel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, een daling van bijna 10 procent. De verkoop van lpg daalde met bijna 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Brancheorganisatie Bovag wijt de daling bijna volledig aan de accijnsverhoging van 1 januari. Pompstationhouders in de grensstreek klagen al maanden over de accijnsverhoging op diesel en lpg.

3 miljoen minder in staatskas

Bovag en BETA, de Belangenvereniging Tankstations, zeggen op basis van cijfers van het CBS dat de totale verkoop van diesel en lpg dit jaar met 610 miljoen liter zal dalen.
Dat zou volgens brancheorganisaties betekenen dat het kabinet 3 miljoen euro minder in de staatskas ziet stromen, terwijl er stijging van 280 miljoen door de accijnsverhoging was begroot.

Staatssecretaris draait accijnsverhoging niet terug

Volgens pompstationhouders in de grensstreek steken de klanten massaal de grens met Duitsland over sinds de accijnsverhoging. Daardoor zou de omzet met 30 tot 40 procent zijn gedaald.
Vorige week kregen de pompstationhouders van staatssecretaris Wiebes van Financiën te horen dat hij niet van plan is om de accijnsverhoging terug te draaien. Wiebes zegt dat de accijnsverhoging maar ten dele de oorzaak van de dalende inkomsten van de pomphouders is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.