nieuws

Lupinetelers Overijssel komen miljoenen te kort

Lupinetelers in Overijssel hebben miljoenen nodig om verbouwen van het gewas rendabel te kunnen maken. "Er wordt nu gewerkt met lupinezaad dat door goed bedoelende amateurs is geproduceerd in Denemarken", zegt Henk Weinans van het Praktijknetwerk voor Lupinetelers.
Van de vruchten van de plant kunnen verschillende producten worden gemaakt, bijvoorbeeld vleesvervangers. Op dit moment telen zo'n 20 akkerbouwers lupine voor de Holtense firma Vivera. Die maakt er dan producten van. In totaal gaat het om ongeveer 100 hectare lupine, die deze dagen worden geoogst. "Maar het verbouwen van lupine is nog niet rendabel", zegt Weinans.

Deense variant niet helemaal geschikt

Er wordt nu gewerkt met een Deense variant van de plant, maar die is niet helemaal geschikt voor Nederland. "Als we geld bijeen kunnen brengen om de lupine te veredelen, worden de opbrengsten veel beter. Vervolgens gaan meer boeren het verbouwen en kunnen er meer eiwitrijke producten gemaakt worden, die passen in een gezond voedingspatroon."
Het veredelingsproces is echter kostbaar. "Daar gaan vele miljoenen in zitten", aldus Weinans. "En dat geld heeft de sector zelf niet."

Staatssecretaris met sector om tafel

Een werkbezoek van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan een oogstlocatie in Holten werd vandaag aangewend om het miljoenentekort onder de aandacht te brengen. Dijksma kon geen bedrag toezeggen, maar gaat binnenkort wel met de sector om tafel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.