nieuws

Scheepswrak Zwartewater Hasselt vermoedelijk vergaan tijdens storm

Het schip dat zo'n 500 jaar geleden in het Zwartewater bij Hasselt is gezonken, is vermoedelijk per ongeluk vergaan. Dat zou tijdens een storm, een aanval of een ongeluk kunnen zijn gebeurd. Dat denken de archeologen die sinds maandag bezig zijn met het onderzoek naar het wrak.
Vanwege de vondsten in en rond het wrak denken de onderzoekers dat het schip niet bewust is afgezonken. Er zijn onder meer essentiële onderdelen van het schip gevonden, zoals het roer. Bij schepen die bewust worden afgezonken, worden die essentiële onderdelen eerst verwijderd. Daarnaast is er huisraad gevonden in het wrak, iets dat niet zou zijn achtergelaten als het schip bewust zou zijn afgezonken. Er is ook een muntje gevonden, waarvan nu wordt onderzocht hoe oud deze is.

Wrak 'per ongeluk' ontdekt

Het wrak werd vorig jaar eigenlijk per ongeluk ontdekt door Rijkswaterstaat, toen er met sonar werd gezocht naar een gezonken plezierjachtje. De contouren die zichtbaar werden op de scans bleken van een veel ouder schip. Er zijn toen voorzichtig wat brokstukken naar boven gehaald en onderzocht, waardoor 100% zeker is dat het gaat om een voor die tijd groot schip, gebouwd rond 1500.
Volgens Rijkswaterstaat zijn er bij onderzoek in de IJssel en het Zwartewater nog een aantal locaties gevonden, waar mogelijk interessante vondsten gedaan kunnen worden. Vooral op één locatie in het Zwartewater zou Rijkswaterstaat graat extra onderzoek doen, maar er is momenteel geen geld om dat te doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.