nieuws

Onzekerheid over tarieven gemeenten oorzaak ontslaggolf Carinova

Onvoldoende zekerheid over de tarieven die gemeenten willen betalen en onduidelijkheid over hoeveel huishoudelijke hulp gemeenten willen afnemen: volgens voorzitter Gerestein van de Raad van Bestuur van Carinova zijn dat de belangrijkste redenen voor het ontslag van 1000 medewerkers in de thuiszorg.
Carinova blijkt het onverantwoord te vinden om de medewerkers nog langer in dienst te houden, met zo'n onzeker toekomstbeeld. Het nieuws over de ontslaggolf bij zorginstelling Carinova, met een werkgebied dat zich uitstrekt van Salland tot de Kop van Overijssel, lekte gisteravond uit. Carinova wilde eerst de betrokken medewerkers en cliënten op de hoogte stellen voordat naar buiten getreden zou worden.

"Continuïteit in dienstverlening waarborgen"

"Dit is zeer ingrijpend", stelde bestuursvoorzitter Gerestein vanmiddag. "Cliënten zullen daar de nadelige gevolgen van ondervinden. Alles is erop gericht zoveel mogelijk de continuïteit in dienstverlening aan cliënten te waarborgen. Maar ook zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. We moeten nu snel met de aanbieders, die op dit moment hier bezig zijn, om tafel om te kijken of cliënten en medewerkers overgenomen kunnen worden", zegt Gerestein.
Volgens Leon van der Elzen van de vakbond AbvaKabo is er nog veel meer te verwachten in de zorgsector: "Dit zal zich als een olievlek verspreiden over het hele land. Carinova is één van de eerste in het land waar de hele WMO-tak wordt opgeheven. Dat zal nog veel vaker gebeuren. Dit probleem is echt heel ernstig en groot".

Bijeenkomsten voor medewerkers

Bij Carinova zijn vandaag twee bijeenkomsten voor de medewerkers geweest. "De medewerksters hebben opvallend rustig en waardig gereageerd", kijkt Gerestein hierop terug. "Wat me hierbij heel erg trof is dat aan het eind van die bijeenkomsten zelfs geapplaudisseerd werd. Dat stimuleert ons des te meer om ons best te doen om zoveel mogelijk voor deze mensen te bereiken".
De politiek in Deventer heeft zich inmiddels ook gemeld. Deventer Belang wil van het college van burgemeester en wethouders opheldering over het aangekondigde massa-ontslag. De partij wil weten wat het college gaat doen om de onrust onder personeel en cliënten weg te nemen. De SP zegt geschokt te zijn over de berichten. De SP stelt dat hulpvragers niet de dupe mogen zijn van 'het financiële steekspel, dat zich lijkt af te spelen'. De SP roept de verantwoordelijk wethouder op om opnieuw met Carinova te gaan praten. De gemeente heeft zich vooralsnog afzijdig gehouden en verwijst naar Carinova.

"Je saneert een hele sector"

Bestuursvoorzitter Gerestein zegt geen valse illusies te willen wekken. "Ik merk best dat gemeenten en wethouder hun best doen om de bezuinigingen zacht te laten landen. Je kunt niet 40 procent bezuinigen zonder dat het impact heeft. In een termijn van ongeveer twee jaar zal de eenvoudige, huishoudelijke hulp niet meer door gemeenten worden ingekocht. Je saneert daarmee een hele sector. Dat was voor ons reden om op tijd de bakens te verzetten".
Leon van der Elzen van de AbvaKabo stelt dat sprake is van een slotoffensief. "We kunnen nu nog beter dan voorheen laten zien wat de gevolgen zijn van die bezuinigingen. Mogelijk gaan we bezig met een raadgevend referendum. De bezuinigingen in de zorg zijn voor heel veel mensen probleem nummer één. Dat moet de politiek duidelijk gemaakt worden."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.