nieuws

Zwolle mag meedenken met minister over leegstand kantoren

Librije's Hotel in de voormalige vrouwengevangenis
Librije's Hotel in de voormalige vrouwengevangenis
Minister Stef Blok gaat de hulp van de gemeenten Zwolle en Den Haag inroepen om het steeds grotere probleem van leegstaande kantoren op te lossen. 9,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte staat leeg in Nederland. De komende jaren wordt dat probleem nog groter, het rijk krimpt in en daardoor komen veel kantoren leeg te staan.
In een brief vraagt hij de gemeenten om hulp. Woordvoerder Serge Westerdiep van de gemeente Zwolle: "Zwolle is natuurlijk een kantorenstad, er zit hier relatief veel rijksoverheid. Daarbij zijn we zelf ook heel actief op dit gebied." In de brief refereert Blok ook aan een historisch voorbeeld: "Het pand van Librije's Hotel, dat was vroeger een vrouwengevangenis, ook een rijksgebouw, maar nu dus een restaurant."

"Gezamenlijk aanvliegen en oplossen"

Wat de samenwerking precies gaat inhouden, is nog niet duidelijk: "Het moet nog allemaal vorm gegeven worden, voor ons is die kantorenleegstand in combinatie met het nieuwe werken en mobiliteit een enorme puzzel. De conclusie is dat je het beter gezamenlijk kan aanvliegen en oplossen."
Tot het jaar 2020 heeft het Rijk 30 procent minder kantoorruimte nodig. Maar ook gevangenissen, rechtbanken en kazernes worden door bezuinigingen overbodig. Vaak gaat het om mooie panden op goede locaties, waar een andere invulling voor gekozen moet worden omdat anders de omgeving van de panden verloederd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.