nieuws

COA wil opnieuw asielzoekers in voormalig AZC Azelo

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) wil opnieuw asielzoekers opvangen in het voormalige AZC in Azelo.
Dat heeft het COA aan de gemeente Borne laten weten. Het COA heeft op verschillende plekken in Nederland al oude opvanglocaties heropend, vanwege de toenemende stroom van vluchtelingen. Wekelijks stijgt het aantal mensen dat in Nederland moet worden opgevangen met 600.

Tijdelijke units

Voor de opvang moet het voormalige jongensinternaat aan de Bornerbroeksestraat verbouwd worden, die verbouwing zal 4 tot 6 maanden duren. Om gedurende die periode toch asielzoekers te kunnen opvangen, worden tijdelijke units geplaatst. Het COA heeft de gemeente Borne gevraagd om voor de komende vijf jaar medewerking te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Het AZC heeft ruim een jaar te koop gestaan. Begin 2012 sloot het asielzoekerscentrum de deuren.
Vorig jaar nog wilde bezinningscentrum De Zwanenhof een zorghotel maken van het internaat. Ook zijn er plannen geweest om Poolse arbeiders op te vangen in het pand.

Maatschappelijk vraagstuk

De gemeente Borne laat in een reactie weten dat zij betreurt dat de plannen van de Zwanenhof op de locatie van het AZC niet doorgaan. "Wij beseffen ook dat de opvang van asiezoekers een maatschappelijk vraagstuk is, waar wij ook een bijdrage aan moeten leveren als we dat kunnen. Daar komt bij dat COA nog steeds eigenaar van het gebouw is en ook het bestemmingsplan voorziet in de opvang van asielzoekers"
De wethouder geeft overigens aan dat de units die het COA tijdelijk wil neerzetten op het terrein niet zomaar geplaatst kunnen worden. "Daar moeten we nog over om tafel met het COA want daar is een vergunning voor nodig."

Omwonenden

De gemeente is nog niet in gesprek geweest met de direct omwonende van het AZC. "We hebben de Stichting Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo ingelicht over de plannen", vertelt wethouder Velten."Zij vertegenwoordigen de direct omwonenden. Volgende week zullen wij met hen in gesprek gaan."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.