nieuws

Bouwend Nederland wil dat gemeenten meer leerling-bouwvakkers aan werk helpen

De Overijsselse gemeenten moeten aannemers verplichten om bij elke opdracht die zij verstrekken leerling-bouwvakkers in te schakelen. De provincie moet erop toe zien dat dit gebeurt. Dat vindt brancheorganisatie Bouwend Nederland.
Voorzitter Lucas Haafkes van Bouwend Nederland regio Twente vindt dat op deze manier het werken in de branche aantrekkelijk wordt gemaakt. "Nu laten jongeren zich bij hun beroepskeuze leiden door negatieve berichten. Maar de crisis zal ooit weer voorbij zijn. Dan hebben we absoluut weer leerlingen nodig."

Eventueel sancties opleggen

De gemeente Enschede maakt al veel afspraken met bouwbedrijven en geldt als goed voorbeeld. Haafkes vindt dat deze afspraken een verplichtend karakter moeten krijgen. Als gemeenten het nalaten om afspraken over leerlingen te maken, moeten er eventueel door de provincie sancties worden opgelegd. "Er moet dan minimaal een stevig gesprek volgen", verklaart Haafkes in het programma PuntKomma.
De provincie Overijssel heeft de afgelopen tijd op diverse manier geprobeerd de bouwsector te helpen. Zo zijn subsidieregelingen vereenvoudigd en wordt duurzaam bouwen gestimuleerd. Bouwend Nederland is blij met deze inspanningen, maar constateert dat onvoldoende bedrijven profiteren. Haafkes vindt dat de provincie accountmanagers moet aanstellen die de subsidies en regelingen onder de aandacht brengen van met name kleine bouwbedrijven.

Niet voor eind 2015 uit de crisis

Haafkes verwacht dat het nog wel tot eind 2015 duurt voordat de bouwsector uit de crisis is. Met name in de regio's Twente en Hardenberg gaat het volgens Bouwend Nederland nog steeds niet goed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.