nieuws

Enschede: 'Strenge regels bijstand noodzaak om faillissement te voorkomen'

De gemeente Enschede is gebonden aan de strenge regels van het Rijk als het gaat om toekennen van bijstand. Als Enschede teveel geld uitgeeft aan uitkeringen, kan de gemeente failliet gaan, stelt wethouder Welman.
De net opgerichte belangenvereniging Sociaal Hart van Enschede verwijt de gemeente onwettige regels te hanteren bij het toekennen van een bijstandsuitkering. Zo moeten nieuwe cliënten eerst vier weken zelf op zoek naar werk, voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen. Maar volgens Welman zijn harde maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat minder mensen in de bijstand terechtkomen.

Faillissement dreigt

Het Rijk geeft de gemeenten minder geld voor uitkeringen dan tot nu toe. Gemeenten worden daardoor gedwongen strengere regels te hanteren. Daarom wordt fraude harder aangepakt en wordt elke nieuwe bijstandsaanvraag kritisch tegen het licht gehouden. Als het Enschede niet lukt het aantal uitkeringen omlaag te brengen volgt een boete, en wordt de gemeente nog verder gekort door het Rijk. Dat kan in de miljoenen  euro's lopen. Volgens wethouder Welman is de kans op een faillissement dan heel reëel.
Het Sociaal Hart vindt het beleid inhumaan en asociaal. Mensen die door scheiding of ontslag plotseling zonder inkomen zitten, komen hierdoor in grote financiële problemen. De werkloosheid in het land daalt, maar blijft in Enschede onverminderd hoog. De kans dat mensen binnen de termijn van vier weken werk vinden is daardoor klein.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.