Oud-wethouder Talen schrijft boek over 'krachtenspel' Staphorst

Voormalig wethouder Jan Talen van Staphorst legt de laatste hand aan een boek over zijn jaren in de Staphorster politiek. 'De Vierde Macht', zoals zijn publicatie in wording heet, gaat over het krachtenspel tussen burger, politiek en bedrijfsleven in een hechte gemeenschap.

Als je in Staphorst als bedrijf of individu goed ligt bij politiek en bevolking en je speelt het slim, dan krijg je veel voor elkaar bij de politiek, zegt Talen. "Het gaat er vaak niet om wat wel of niet kan, het gaat er om wie je relaties zijn", zegt de man die nu raadslid is voor zijn eenmansfractie Liberaal Netwerk. Talen zag naar eigen zeggen de willekeur waarmee de gemeenteraad soms besluiten nam. Tijd om dit te boekstaven, vond hij.


Talen zit al 17 jaar in de lokale politiek. In de vorige periode was hij vier jaar wethouder. Na de verkiezingen van 19 maart verloor zijn partij Gemeentebelangen behoorlijk. Talen keerde niet terug op het pluche. Hij kreeg ook nog eens ruzie met zijn partij, waarna hij als eenmansfractie Liberaal Netwerk doorging.

'De vierde macht'
De oud-wethouder heeft naar eigen zeggen geconstateerd dat een goed lokaal netwerk hebben, vriendjes zijn, goed liggen bij burgers en politiek wonderen doet in Staphorst. "De nadruk in mijn boek ligt op het krachtenspel dat hier telkens weer naar voren komt. Dat noem ik de vierde macht. Niet de politiek regeert, maar soms zijn het de bedrijven of burgers die slim opereren, precies weten welke krachten ze moeten aanwenden. De raad treedt niet op in het algemeen belang, maar gaat vaak voor individuele belangen", zegt Talen.


Hetzelfde geldt volgens Talen voor individuen of bedrijven die minder goed liggen in de gemeenschap. Die hebben geen poot om op te staan, hoewel ze misschien best een goed verhaal hebben.

Meer over dit onderwerp:
Staphorst Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren