nieuws

"Niet alleen tuinders en melkveehouders steunen, maar ook varkenshouders"

Varkens
Varkens
Niet alleen tuinders en melkveehouders, maar ook varkenshouders in Nederland verdienen steun van de overheid om de gevolgen van de boycot van Rusland op te vangen. Dat zeggen de LTO en de NVV.
Niet alleen door de boycot, maar ook door Afrikaanse varkenspest in Litouwen kan al maanden geen varkensvlees naar Rusland. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Vakgroep Varkenshouderij willen dat varkenshouders in aanmerking komen voor directe financiële steun en ondersteuning van de overheid bij het openen van nieuwe markten.

Water tot aan de lippen

"Veel mensen beseffen niet dat in de varkenshouderij voor sommigen het water tot aan de lippen staat", zegt Ingrid Jansen van de NVV. "Dat is een gevolg van de samenloop van diverse tegenslagen die de sector dit jaar heeft gekend. En dat is geen normaal ondernemersrisico. Daar is hulp van de overheid gerechtvaardigd."
De Nederlandse varkenshouderij kampt al bijna acht maanden met een importverbod door Rusland. Dat verbod werd in februari uitgevaardigd, omdat een wild zwijn in Litouwen besmet was met Afrikaanse varkenspest. De handelsboycot van minimaal een jaar, komt daar bovenop. "De opbrengst prijzen blijven voor dit jaar ver achter door het sluiten van de grens. Varkenshouders voelen dat direct in portemonnee", zegt Maarten Rooijakkers van de LTO.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.