nieuws

Gangsterduo uit Enschede dinsdag voor de rechter in Assen

Klopjacht politie na vlucht gangsterduo naar Duitsland
Klopjacht politie na vlucht gangsterduo naar Duitsland
Ruim een half jaar na de arrestatie moet dinsdag het zogenoemde gangsterduo uit Enschede voor het eerst voor de rechtbank in Assen verschijnen.
Het gaat nog om een pro-formazitting, de zaak wordt waarschijnlijk pas eind dit jaar inhoudelijk behandeld. Het duo, een 25-jarige man en een 19-jarige vrouw,  wordt verdacht van onder meer poging tot moord en ontvoering. Het tweetal liet in februari een spoor van geweld achter door heel Nederland en kon pas na een dagenlange klopjacht door de politie worden ingerekend in het Duitse Schwerte.
Het stel sloeg voor het eerst toe op 10 februari in het Drentse Echten. Bij het dorpje in de buurt van Hoogeveen probeerden de twee midden in de nacht een man in zijn auto te ontvoeren, maar dat mislukte. Twee dagen later volgde een tweede ontvoering: een vrouw uit Meppel werd in haar huis overvallen, mishandeld en in haar auto meegenomen en achtergelaten in een bos bij Lelystad.

Kampeerder in de buik geschoten

De twee hielden zich een week rustig, om vervolgens opnieuw toe te slaan in het Brabantse Lage Mierde. Ze overvielen een woning en gijzelden een bewoner en drie andere aanwezigen. De bewoner werd daarbij ernstig mishandeld. Een week later, op 24 februari, was het opnieuw raak. Het duo werd betrapt toen ze inbraken in caravans op een camping in Enschede. De man schoot een kampeerder in zijn buik en ging er vervolgens in een gestolen auto vandoor.
Nog op dezelfde dag gijzelde het duo een gezin, luttele kilometers verderop in Enschede. Ook daar mishandelden ze hun slachtoffers. Een van hen moest de daders naar Duitsland rijden, naar Ahaus net over de grens. Daar verdween het tweetal. Voor de politie was het inmiddels duidelijk wie achter de reeks gijzelingen, ontvoeringen en mishandelingen zaten en bracht foto's van de man en vrouw naar buiten. Die werden ook op de Duitse tv getoond.

Eigenaresse restaurant herkende duo

De eigenaresse van een restaurant in Schwerte, even ten zuiden van Dortmund, herkende het duo en seinde de politie in. Beide verdachten werden in hun hotelkamer aangehouden, waarbij ook het vuurwapen werd gevonden. Het duo werd in mei uitgeleverd aan Nederland en heeft inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, bevestigden het Openbaar Ministerie en hun advocaat Peter Plasman vorige week. Wat ze precies hebben bekend en wat de twee heeft bewogen, is niet duidelijk. Ook is nog onbekend of de twee dinsdag bij de eerste rechtszitting zelf aanwezig zullen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.